Review for “For All Beyond” by Rockportaal.nl

ls er een muzikaal genre barstensvol is, dan is dat ‘female fronted metal’. Aanvankelijk liet ik de stapel albums die de Rockportaal-postbus van dit genre bereikte links liggen. Maar nadat ik begin 2018 The Machine And The Beast van genre-genoten Alwaid mocht bespreken ben ik wat behoedzamer geworden. En dat loont, want zo kwam (met enige vertraging) ook het voorliggende debuutalbum For All Beyond van Metalwings op mijn pad.

Opener End Of The War is er een van een hoog orkestraal en symfonisch gehalte. Waar veel genregenoten qua bombast uit de bocht vliegen, past Metalwings de juiste dosis toe. Het aansluitende Secret War gaat in hoog tempo van kiet met energieke gitaarriffs, bijgevallen door orkestrale en keltische viool. Nadat Stela Atanasova haar keeltje open trekt ontspint zich een compact nummer wat doet denken aan het Finse Nightwish. Fluit en viool doen in het tweede deel de keltische sfeer weer opleven. Op When We Pray gaat de voet van het gaspedaal. Wat rest is een sfeervolle melancholieke semi-ballad. Helaas horen we hier het lichte accent van Stela Atanasova. A Wish begint met een portie staccato gitaarriffs, een ronkende basgitaar waaronder een symfonische toetsen tapijt. Al snel ontwikkeld zich een mid-tempo metalsong die voldoende ruimte open laat.

Het titelnummer For All Beyond heeft een emotionele en dramatische inslag en kent diverse tempowisselingen en fraaie intermezzo’s. De zang is hier ook op zijn best. Variërend van Engelachtig hoog tot glashelder. Ik vind dit een mooi uitgebalanceerd nummer met de juiste verhoudingen. Op Realm Of Dreams horen we de prettige stem van gast Max Morton (bekend van zijn metal band Morton). Het nummer is strak, energiek met de nodige bombast, maar vliegt nergens uit de bocht. Tujni Serza wordt gezongen in het Bulgaars en is een nieuw rustmoment. Het nummer valt daardoor enigszins uit de toon, maar bevestigt wel de vocale kwaliteiten van Stela Atanasova. Wellicht een toekomstige Bulgaarse inzending voor het Eurovisie Songfestival.

Follow the full review

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s